Het eerste gedeelte van Klinkerbuurt is klaar, de bewoners hebben hun intrek genomen in de huizen van Klinkerbuurt 1, 2, 3 en de herenhuizen aan het park. In Klinkerbuurt is het stadse gevoel nooit echt weg. De levendigheid van de binnenstad zet zich hier voort. Als het mooi weer is, zitten bewoners op de Delftse stoep voor hun eigen huis.
De gevarieerde huizen met tuinen grenzen aan een wirwar van klinkerstraten, steegjes en autoluwe pleintjes. Met altijd uitzicht op het groen. Er zijn verschillende woningtypen van brede tot royale gezinshuizen. Dit zijn zeer energiezuinige huizen met een dak vol zonnepanelen, een bodemwarmtepomp, vloerverwarming- en koeling, verdiepingshoge binnendeuren, een regenton in de tuin, parkeren op het binnenterrein en een grote schuifpui.
De straten van Klinkerbuurt zijn groen ingevuld. De bomen zorgen voor schaduw en koelte en op diverse plekken wordt ruimte gemaakt voor planten en bloemen. Deze ‘gaten’ in het straatwerk zijn ook handig om water af te voeren bij hevige regenbuien.
De uitwerking van het entreegebied bij de Van Embdenstraat krijgt steeds meer vorm. De volgende plannen zijn in ontwikkeling:
De ambitie is om hier in de toekomst (lichte) horeca te realiseren. Wanneer de Portiersloge zijn nieuwe functie gaat vervullen is nog niet bekend. De portiersloge kan op zijn vroegst in gebruik genomen worden na oplevering van het gebouw met de 72 appartementen.
Begin oktober 2020 is gestart met de heiwerkzaamheden voor het gebouw met 36 appartementen. De verwachting is dat dit appartementengebouw rond de zomer van 2021 wordt opgeleverd. De appartementen zijn in samenwerking met woningbouwcorporatie Vidomes ontwikkeld en worden in 2021 te huur aangeboden via de website van Woonnet Haaglanden. Deze appartementen zijn in eerste instantie bedoeld voor senioren of mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Het dak van het gebouw ligt helemaal vol met zonnepanelen, mede waardoor de appartementen nul-op-de-meter zijn.
Als je goed kijkt zie je dat de nieuwbouwhuizen in Schoemaker Plantage veel historische details en grappige kwinkslagen bevatten. Enkele bijzonderheden op een rij:
Onze bakstenen komen uit de enige ambachtelijke bakstenenfabriek van Nederland, namelijk steenfabriek Vogelensang uit Deest. Het ambachtelijke meng-, droog- en bakproces geeft onze stenen hun vuurrode kleur. Op impressies en foto’s is het moeilijk te zien, maar de bakstenen van de huizen in Schoemaker Plantage zijn echt heel mooi.
Een stuk minder opvallend maar niet minder leuk zijn de persoonlijke stoeptegels. De bewoners van Klinkerbuurt mogen hun eigen persoonlijke stoeptegel ontwerpen. Bij oplevering ligt de stoeptegel in hun eigen Delftse Stoep. Hoe leuk is dat!
Als de zon ondergaat is Schoemaker Plantage misschien wel op zijn mooist. Dan gaat de buitenverlichting aan. Elk huis is voorzien van een sfeervolle buitenlamp. Dat lijkt een kleinigheid, een gimmick, maar wie gezien heeft hoeveel extra sfeer deze lampen geven weet wel beter. Het zijn al deze details bij elkaar die Schoemaker Plantage de unieke uitstraling geven.
Sommige huizen hebben een klein trapje voor de deur. Dat is niet voor niets. Dat komt omdat de Parkrandhuizen hoger liggen dan de rest van de huizen. En daar is over nagedacht, want zo hebben deze huizen een geweldig uitzicht over het park van Schoemaker Plantage.
Je ziet ze op bijna elke foto: de Schoemakerpalen, oftewel het Schoemakertje. Speciaal voor Schoemaker Plantage ontworpen en terug te vinden door de hele buurt.
De huizen, de stoepen en het park bevatten nog veel meer opvallende details. Kom gerust eens langs om te kijken en maak een wandeling door de buurt!