Het Stadspark - Een heel aantrekkelijk stukje natuur

Wonen aan de rand van Het Stadspark

Het stadspark van Schoemaker Plantage verbindt Klinkerbuurt en Grasbuurt. Hier worden mooie duurzame initiatieven ontplooit zoals een tiny forest en wormenhotel. De fiets- en wandelroutes in de nieuwe woonbuurt sluiten straks allemaal aan op de bestaande paden. Zo zijn Schoemaker Plantage en de oude binnenstad straks goed met elkaar verbonden.

Rondom Schoemaker Plantage ligt een heel aantrekkelijk stukje natuur met bijzondere oevers. Ecologisch van grote betekenis voor plant en dier. De invulling past perfect bij een woonwijk zoals deze. Lommerrijk, speels en met veel speel-, zit- en wandelmogelijkheden.

“Hier kunnen kinderen op een veilige manier de wereld ontdekken. Op straat… Of nog leuker: in het stadspark!”

Dwalen op de kronkelpaden

Het stadspark is zo’n 500 meter lang en 20 tot 60 meter diep. Dat is ruim, maar niet enorm. Toch zal het park straks groter voelen. Over de kronkelende paden kun je dwalen. Steeds is de route weer anders en nooit kun je ver vooruitkijken. De kort zichtlijnen in combinatie met de glooiing in het landschap en de afwisselend geplante bomen maken het park 'spannend'.

Verschillende bomensoorten ontdekken

Klinkerbuurt en Grasbuurt krijgen ieder eigen bomensoorten. In Klinkerbuurt komen exoten met een transparante kroon en geveerd blad, zodat het licht mooi gefilterd wordt. In het stadspark komen inheemse bomen en struiken. De compositie wordt heel bijzonder. Van een grote alleenstaande abeel tot een klein groepje lindes. Ook komen er wilde kersen (ook wel boskriek) genoemd. Het leuke aan de combinatie van deze bomen is dat het beeld steeds verandert doordat er steeds iets anders in bloei staat. De boskriek vind je straks ook in Grasbuurt, afgewisseld met diverse fruitbomen.

Impressievideo stadspark Schoemaker Plantage

Tiny Forest

Op het eilandje in het stadspark vind je een Tiny Forest. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos, ongeveer ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en andere kleine diertjes, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Kinderen kunnen zich aanmelden als ‘Wilder Wachter’ en zijn een maand lang boswachter van hun eigen bos.

Wormenhotel

Stichting Buurtcompost ontwikkelt samen met buurtbewoners en gemeentes wormenhotels. Een wormenhotel dient als deponeerplek voor groente, fruit en tuinafval van buurtbewoners. De wormen zetten het GFT-afval om in gezonde en vruchtbare compost. Buurtbewoners kunnen dit vervolgens weer gebruiken als voeding voor de (gevel)tuinen en planten. Ook in de Schoemaker Plantage komt zo’n wormenhotel te staan!