• Blog
  • 17 december 2020
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

The New Makers: van meubels naar volledige biobased huizen

Inmiddels is het alweer vier jaar geleden dat The New Makers hun intrek in de Schoemakerloods namen. Zij hebben de afgelopen jaren niet stil gezeten, waar ze begonnen met het bouwen van houten meubels zijn ze inmiddels bezig met het bouwen van hele houten huizen. Hier zijn we natuurlijk super trots op! Zo trots, dat we er niet één maar twee blogartikelen over kunnen schrijven.

Meubels zonder spijkers en plug & play keukens

Wij spraken met Freek van Zeist, een van de oprichters van The New Makers. ‘Toen we vier jaar geleden onze intrek namen in de Schoemakerloods waren we nog met zijn vieren en inmiddels staan we met zijn zeventienen. Door de jaren heen hebben we heel veel verschillende producten ontwikkeld. We zijn eigenlijk begonnen met het maken van meubels zonder spijkers, schroeven of lijm. Dus volledig biobased! Ook maakten we al vrij snel box-in-box ruimtes voor de zakelijke markt. Dit zijn kleine ruimtes of kamers die we als Lego in elkaar bouwde. Dat hebben we inmiddels doorontwikkeld tot een verplaatsbaar binnenwandsysteem.’

Een wat recentere ontwikkeling van The New Makers is het maken van volledig houten keukens. ‘Dit doen we voor nieuwbouwprojecten, maar ook voor verschillende renovatieprojecten. De keukens leveren we inclusief het hele installatiesysteem. Ze worden naar de locatie verstuurd als plat bouwpakket en daar klik je alles in elkaar. Bij de keukens zit een speciale voorzetwand waar alle installaties prefab in gemaakt zijn, dus alles kan binnen één dag geplaatst worden. Het is echt een soort plug & play. Hetzelfde zijn we nu aan het opstarten voor badkamers.’

Huizen bouwen van hout

Naast het maken van volledig houten meubels en keukens, is het altijd het doel geweest om een volledig integraal gebouw te kunnen maken, zoals een huis of bedrijfspand. ‘Onze achtergrond ligt bij de TU Delft en we zijn opgeleid als architecten. Along the way hebben we het maken van een volledig biobased huis bereikt door het maken van verschillende stapjes. We hebben al eerder projecten gehad waarin we (deels) huizen hebben gemaakt, maar nu hebben we écht alle componenten uitgewerkt dus kunnen we daadwerkelijk de huizen zelf bouwen!’ 

‘Het mooie aan de huizen die we nu aan het maken zijn, is dat alles wat we door de jaren heen ontwikkeld hebben samenkomt. En doordat we zelf ook het karkas maken kunnen we superfijn de hele afbouw van een gebouw realiseren. Dit doen we nu op drie verschillende manieren.’ vertelt Freek enthousiast. 

Benieuwd op welke drie manieren The New Makers volledig biobased huizen produceert? Houd dan de blog in de gaten voor het volgende artikel!

Deel
Gekopieerd!