• Blog
  • 29 oktober 2020
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Een mini bos dichtbij huis

Het Tiny Forest in Schoemaker Plantage is 2,5 jaar geleden aangelegd. Er zijn tussen de 600 en 800 bomen gepland, maar niet alle bomen hebben het overleefd. ‘Dat is onderdeel van het proces.’ legt Dylan Haanappel van IVN uit. ‘Afgelopen voorjaar hebben we nog wat bomen bij geplant. Om te voorkomen dat de jonge boompjes zouden verstikken, hebben we het bosje toen wat geholpen door te snoeien. Maar de bomen groeien gestaag door en het krioelt er van het leven!’

Bijna 600 verschillende plant- en diersoorten

Naast het aanplanten van nieuwe bomen vraagt het Tiny Forest weinig onderhoud. Buurtbewoonster Sonja is vanaf het begin betrokken geweest bij het Tiny Forest. ‘Toen het bos net geplant was, waren de verschillende planten nog klein en zielig. Dus die hebben we toen wat geholpen, om ervoor te zorgen dat ze niet overwoekerd werden door onkruid. Maar dat is nu niet meer nodig. Nu moeten we er vooral voor zorgen dat het bos lekker kan groeien!’ Dat blijkt ook wel uit de cijfers, want het Tiny Forest in Schoemaker Plantage kent maar liefst 595 plant- en diersoorten! Dylan: ‘En dat is exclusief de ongeveer 40 boomsoorten die we aanplanten! Met het aanplanten van een Tiny Forest neemt de biodiversiteit toe en dat zijn mooie resultaten.’ Naast verschillende diersoorten, maken ook kinderen uit Schoemaker Plantage dankbaar gebruikt van het Tiny Forest. ‘Het is de bedoeling dat het een wild gedoe wordt en dat is gelukt. Eigenlijk is het niet meer mogelijk om er doorheen te lopen. Wél kunnen de kinderen uit de buurt zich er lekker in spelen en verstoppen.’ vertelt buurtbewoonster Sonja.

‘Echt aan het pionieren’

Hoe het Tiny Forest er over vijf jaar uitziet is nog niet te zeggen. Dylan: ‘Het oudste bos is namelijk ongeveer zo oud als die in Schoemaker Plantage. We zijn dus nog echt aan het pionieren. De verwachting is wel dat de bomen hard doorgroeien de komende jaren, doordat ze concurreren voor zonlicht. Ook is het te verwachten dat er nog wat bomen uitvallen. Over vijf jaar zal het zeker voelen als een minibos, en zo dicht bij huis is dat natuurlijk erg bijzonder!’

Deel
Gekopieerd!