• Blog
  • 5 augustus 2020
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Dwalen door het stadspark van Schoemaker Plantage

Het stadspark van Schoemaker Plantage verbindt de Klinkerbuurt met de toekomstige Grasbuurt en heeft verschillende wandel- en fietsroutes richting de oude binnenstad. Het park krijgt een hele eigen sfeer en identiteit. Bram Breedveld van Studio LANDLAB is verantwoordelijk voor het landschap van het park. ‘De bomen die we in het park planten zijn geïnspireerd op inheemse bomen. Denk aan populieren, acacia’s, elzen en wilgen. Hierdoor creëren we een prachtig gemêleerd beeld. De bomen zijn wat bescheidener in de bloei dan de wilde soorten, maar acacia’s bloeien fantastisch! Deze hebben in het voorjaar prachtige bloementrossen die heerlijk ruiken. Hier komen ook veel bijen en vlinders op af!’

Bloemrijk grasland en groene kussens

Door het gebruik van verschillende bomen ontstaat er een scherpe overgang met de al bestaande Klinkerbuurt. ‘Het park krijgt een bloemrijk grasland en op sommige stukken wordt het wat korter gemaaid. Hier kunnen kinderen lekker spelen en een balletje trappen. Omdat het park wat glooiend wordt ontstaan er heuveltjes die dienen als groene kussens. Deze nodigen uit om even op te zitten of uit te kijken over het park. Verder loopt er door het park een mooie slingerende waterpartij met natuurvriendelijke oevers. Op een aantal plekken loopt het gras tot het water. Hier kan je heerlijk picknicken aan de waterkant, genietend van het uitzicht. Op andere plekken vind je juist mooie oeverplanten zoals de gele lis, kattenstaart, egelskop en watermunt.’

Image not found

Dwalen over de paden

Als je straks door het park loopt vergeet je even helemaal waar je bent. ‘Het park krijgt een ontspannen sfeer met een gevoel van vrijheid en ruimte. Je hebt verschillende vergezichten over de gehele lengte van het park en het water. Als je over de paden loopt, bewegen deze als het ware. Zo draaien ze weg achter heuvels en creëren ze ineens een romantische en intieme sfeer. Je kan hier dwalen over de heuvels en langs het water. Op verschillende plekken langs de paden komen bankjes te staan zodat je ook gewoon even kan genieten van de rust en natuur om je heen. Centraal in het park komt een veld dat iets dieper ligt. Om dit veld vind je een rand waar je op kan zitten. Ideaal voor een feestje, buurtbarbecue of om een balletje te trappen!’

Overgang park naar Grasbuurt

Het park loopt straks direct over in de Grasbuurt. ‘De ‘parkarmen’ - zoals we ze noemen - lopen door tot in de groene hoven van de Grasbuurt. Hierdoor is de Grasbuurt direct verbonden met het park. Gemengde hagen kronkelen vanuit het park door tot in de buurt. We kiezen verschillende hagen waar vogels graag in broeden. Bijvoorbeeld hulst, veldesdoorn, egelantier en de meidoorn. Ook komen er veel bomen in de Grasbuurt, maar je kan hier wel onderdoor kijken. Dit geeft een extra vrij gevoel!’

Er wordt nog hard gewerkt aan de Grasbuurt, maar de buurt krijgt in ieder geval meer een tuindorp karakter. ‘Het wordt een buurtje met veel haagjes, gras en groen. Ook zijn we op zoek naar bloeiende fruitbomen, zoals de wilde kers. Deze bloeit in het voorjaar prachtig wit! Hierdoor creëren we een hele andere sfeer. Zodra we klaar zijn met het ontwerp zal ik er meer over vertellen.’ besluit Bram.

Deel
Gekopieerd!