• Blog
  • 25 maart 2020
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Straks een Indian Summer in Schoemaker Plantage

Inmiddels zijn bijna alle bomen in de Klinkerbuurt (en een deel van het park) geplant. Daar is door verschillende mensen goed over nagedacht. Bram Breedveld, de landschapsarchitect van Schoemaker Plantage, vertelt ons over de verschillende bomen die je hier tegenkomt.

Bram Breedveld is de landschapsarchitect van Schoemaker Plantage. Samen met Ed Joosting Bunk heeft hij ruim 17 jaar geleden Studio LANDLAB opgericht. Vanaf het begin is hij betrokken bij het landschappelijk ontwerp van heel Schoemaker Plantage. Inmiddels zijn bijna alle bomen in de Klinkerbuurt (en een deel van het park, maar daarover binnenkort meer) geplaatst, hoog tijd dus om Bram te vragen wat hem geïnspireerd heeft in het landschappelijk ontwerp van de buurt. 

Image not found

Team LANDLAB met Bram Breedveld rechts op de foto.

Prachtige herfstkleuren 

Over de verschillende soorten bomen is goed nagedacht. ‘Als thema voor de Klinkerbuurt hebben we ‘herfstkleuren’ als uitgangspunt genomen. We hebben ons laten inspireren door de mooie, rode baksteen van de huizen in de Klinkerbuurt. Daar passen de rode en gele herfstkleuren prachtig bij. Ook de straatjes hebben we daarop geïnspireerd. Zo hebben we de klinkers passend bij de gevelsteen gekozen. In de zomer is alles groen en heb je prachtige bloeikleuren, in de herfst is alles rood en geel.’ legt Bram uit.  

‘We zijn begonnen in met een serie Amberbomen in de De Booijstraat. Dit is familie van de Esdoorn, beide hebben een bijzonder handvormig blad en in de herfst prachtige gele en rode bladeren. De Amberboom groeit slank en kan daardoor dichter op de woningen geplaatst worden. We hebben de bomen zo geplaatst dat niemand last heeft van de schaduw. De schaduw valt namelijk op de straat en biedt verkoeling in warme zomers. In De Kersbergenstraat hebben we verschillende Esdoorns geplant en in de omliggende straatjes vind je Amerikaanse Essen en andere Amerikaanse bomen. In de herfst kan je in de Klinkerbuurt genieten van een eigen Indian Summer.’  

 Image not found

Afwisselend straatbeeld 

Als je door de Klinkerbuurt loopt valt het je vast op dat het een ontzettend afwisselend straatbeeld is. Dit komt niet alleen door de verschillende soorten bomen. ‘Naast verschillende bomen hebben we ook een afwisseling gemaakt tussen enkelstammige- en meerstammige bomen. De meerstammige bomen worden over het algemeen minder hoog, omdat ze hun energie verdelen over verschillende stammen. Hier is bewust voor gekozen, omdat de huizen in Schoemaker Plantage voorzien zijn van zonnepanelen op het dak. Als er vervolgens een hele hoog boom voor het huis staat leveren deze minder op. Ook worden meerstammige bomen breder, wat weer een voordeel oplevert in de zomer. Je creëert namelijk grotere schaduwplekken op straat.’  

Iets wat ook opvalt als je door de Klinkerbuurt loopt, is dat de bomen niet zomaar op de stoep zijn geplant. ‘We hebben de bomen in zogenaamde wadi’s geplant. Dit zijn groene zones van 4 meter met een vrolijk mengsel van verschillende planten. De wadi’s dienen ervoor om grote buien regenwater te kunnen verwerken, maar zorgen er ook voor dat de bomen beter kunnen groeien. Ze staan namelijk in de volle, open grond.’    

Ontmoetingsplekken in de buurt 

De Klinkerbuurt kent allemaal verschillende pleintjes. Deze hebben een iets andere indeling gekregen dan de straten legt Bram uit. ‘Op ‘het Berkenplein’ hebben we rondom allemaal enkelstammige zwarte berken geplant. De zwarte berk heeft een mooie, losse manier van groeien en een donkere stam. Dit contrasteert weer met de prachtige rode stenen van de huizen. De berken hebben we zo geplant dat je in de halfschaduw op de picknickbank kan zitten. Het moet echt een ontmoetingsplein worden! Dezelfde berk hebben we om het grasveldje geplant als meerstammige boom. Kinderen kunnen hier straks heerlijk rennen en spelletjes spelen als boompje verwisselen.’

Image not found

 

 

Deel
Gekopieerd!