• Blog
  • 4 november 2019
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Groene daken in Schoemaker Plantage

Afgelopen voorjaar transformeerden de daken van vele schuurtjes in Schoemaker Plantage tot mooie minituinen. Op initiatief van twee bewoners werden de daken namelijk met Sedum bedekt. Een vetplant die de wijk nog groener en duurzamer maakt! Buurtbewoonster Jolanda neemt ons mee in het plaatsen van deze groene dakbedekking.

Het is mei 2019 als ik met onze baby Daan in mijn armen naar buiten tuur. Een vrachtwagen met een flinke lading sedum is net voorgereden en uit alle hoeken komen enthousiaste dakbedekkers tevoorschijn. Nee, geen professionals, maar bewoners van de Klinkerbuurt. Klaar om gezamenlijk de daken op te gaan!  

 
Een goed initiatief 
Waar je ook staat in de Schoemaker Plantage, de zonnepanelen schitteren je tegemoet. De panelen op de woonhuizen zijn een belangrijk onderdeel van onze duurzame wijk. Eerder schreef ik hier hoeveel stroom ze opwekken. Maar de daken van de schuurtjes in de tuinen, die waren (een uitzondering daargelaten) nog kaal en ook qua duurzaamheid viel er winst te behalen. Sem en Jasper uit Klinkerbuurt 2 onderzochten de mogelijkheden van sedum dakbedekking en kwamen met een voorstel.  

Image not found
 
De voordelen van sedum    
Waarom de daken bedekken met sedum? Daar zijn een heleboel redenen voor. De vetplantjes dragen om te beginnen bij aan dakisolatie. Vooral in de zomer warmt een dak met sedum minder op. Omdat de plantjes het regenwater langer vast houden en langzaam weer afgeven, is sedum ook goed voor het watermanagement. Daarnaast beschermt sedum het dak tegen uv-straling en andere beschadigingen. En wist je dat het zelfs het fijnstof filtert? En, heel belangrijk, de vetplantjes zien er  mooi uit. Genoeg redenen dus om voor sedumdaken te gaan!  
 
Zelf leggen 
Dat was precies wat de bewoners van 30 huizen in de Schoemaker Plantage dachten. En dus wordt, op een druilerige dag in mei, enthousiast het sedum naar de verschillende schuurtjes getild. Voor het leggen kun je professionals inschakelen, maar de buurmannen wilden zelf de handen uit de mouwen steken. In de miezerregen wordt dak voor dak omgetoverd tot minituin. Zelfs buren uit Klinkerbuurt 3 – nog niet eens verhuisd - doen mee. Het leggen blijkt een fluitje van een cent te zijn.  

Image not found
 
Onderhoudsarme vergroeningsmethode  
Ook het onderhouden van sedum is eenvoudig omdat het vetplantje weinig water en voedingsstoffen vraagt. De daken dienen twee keer per jaar bemest te worden. En af en toe even de afvoer in de gaten houden zodat deze niet vol komt te zitten, is ook belangrijk.  
Onze buurt is weer een stukje groener en duurzamer geworden en daar zijn we superblij mee! En niet alleen op het resultaat, ook op het samen leggen (of samen toeschouwen!) kijken we positief terug. We hebben nieuwe buren ontmoet en Daan heeft zijn eerste vriendje gemaakt!  

 
De sedum dakbedekking werd mede mogelijk gemaakt door stimuleringsbijdrage van het Hoogheemraadschap.  

Wil je op de hoogte blijven van ons woonaanbod en de vele activiteiten in Schoemaker Plantage? Meld je dan aan als geïnteresseerde. Je ontvangt dan onze nieuwsbrief. Je kunt ons ook volgen via Facebook. Op Instagram delen we de mooiste foto's uit Schoemaker Plantage.

Deel
Gekopieerd!