• Blog
  • 9 april 2019
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

De Portiersloge, een nieuwe bestemming

Bij het inrijden van Schoemaker Plantage kan je hem niet missen, de oude Portiersloge. Een karakteristiek gebouwtje én een overblijfsel van het vroegere TNO-terrein. Maar wat komt er uiteindelijk in de loge?

Een knipoog naar het oude TNO-terrein

In eerste instantie zou de Portiersloge gesloopt worden, totdat de ondernemers van de Griekse Olijf vertelde dat ze hier graag een kleine horecazaak van wilde maken. Hoog tijd dus om ook de Portiersloge een re-styling te geven en te onderzoeken of dat mogelijk was. Harald Schout van Zeeuwse Jongens Architecten neemt ons mee in het nieuwe ontwerp. ‘De oude Portiersloge is een leuke knipoog naar het oude TNO-terrein, aangezien deze een vaste plek in het ontwerp heeft gekregen. De loge zelf is niet heel groot en om een horecabedrijf op te zetten zijn er een aantal voorzieningen nodig. We zijn dus eerst begonnen met het onderzoeken of deze voorzieningen aan te leggen zijn op deze locatie. Gelukkig is de loge een compact en vrijstaand gebouwtje dus het aanleggen van nieuwe voorzieningen bleek goed te doen. Rondom het gebouwtje is er ook voldoende ruimte voor een groot terras, want vanwege de keuken die binnen komt zijn er niet heel veel zitplaatsen mogelijk.’ vertelt Harald Schout.  

Image not found

 

De uitdagingen van een bestaand gebouw 

Vanuit AM kwam met de opdracht ook meteen de vraag hoe duurzaamheid binnen de Portiersloge een functie kan krijgen. ‘Omdat het een bestaand gebouw is en er in de constructie veel staal zit is het isoleren van het gebouwtje ingewikkeld. We zijn dus op zoek gegaan naar wat slimme investeringen zijn. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk om het platte dak te voorzien van zonnepanelen, zodat er veel stroom opgewekt kan worden’ legt Harold Schout uit. 

Een bestaand gebouw neemt ook zeker uitdagingen met zich mee in het creëren van een nieuw ontwerp. ‘Onze uitdaging was om dit kleine gebouwtje zo leuk én efficiënt mogelijk in te delen. Er moet namelijk een keuken, toiletvoorziening en opslag binnen gemaakt worden. De bestaande kelder hebben we als opslag ontworpen, zodat er boven nog ruimte blijft voor ongeveer twintig zitplaatsen. Omdat de ruimte binnen beperkt is, is het terras aan de voorkant éxtra belangrijk geworden. Deze willen we er goed uit laten springen door op de gevel van de oude loge ruimte te gecreëerd voor termen die passen bij de functie van de loge. Daarnaast hebben we de dakrand doorgetrokken rondom het terras en is deze goed te gebruiken om in de zomer doeken of parasols aan te bevestigen. Dan wordt het terras als het ware een verlenging van het restaurant binnen!’ legt Harald Schout uit.

Wanneer de Portiersloge zijn nieuwe functie gaat vervullen is nog niet bekend, maar achter de schermen wordt er hard gewerkt om dit mogelijk te maken!

Wil je op de hoogte blijven van ons woonaanbod en de vele activiteiten in Schoemaker Plantage? Meld je dan aan als geïnteresseerde. Je ontvangt dan onze maandelijkse nieuwsbrief. Je kunt ons ook volgen via Facebook. Op Instagram delen we de mooiste foto's uit Schoemaker Plantage.

Deel
Gekopieerd!