• Blog
  • 17 augustus 2018
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

4 tips en ideeën voor een mooi en groen dakterras

Wie aan een dakterras denkt, denkt misschien niet gelijk aan tuinieren. Toch is dat onterecht. Je kunt op een dakterras naar hartenlust de mooiste bloemen en planten laten groeien, zeker als je dakterras de omvang heeft van de dakterrassen in Schoemaker Plantage.

Wist je bijvoorbeeld dat je heel goed groenten, fruit en kruiden op je dakteras kunt kweken? Voor een aantal tips van echte professionals hebben we contact opgenomen met Joan Hut. Zij werkt sinds ruim een jaar bij Groene Vingers in Delft. Daarnaast is zij sinds 2003 werkzaam als zelfstandig tuinontwerper. Samen met Karin Vollering (eigenaresse van Groene Vingers) voorziet zij menig klant van plantadvies, tuinontwerpen en tips voor (stads)tuinieren

Kies juíst voor vaste planten, siergrassen, kuipplanten en klimplanten

Als eerste tipt Joan om te kiezen voor vaste planten, siergrassen, kuipplanten of klimplanten. Deze planten hebben volume en geven je dakterras een mooie groene kleur. Je hebt hier bovendien niet alleen lang plezier van, veel kuipplanten zoals de olijf en vijg kunnen ook een paar graden vorst hebben en zullen jaren groeien en bloeien. Hieronder vind je een paar suggesties.


Image not found

Foto via eye-swoon.com 

Vaste planten die veel bloeien en het goed in een pot doen zijn: Geraniums, Salvia´s, Lavendel en Verbena. Voor Siergrassen kan je denken aan diverse bamboesoorten, zoals Carex, Miscanthus of de Pennisetum. Kuipplanten die een paar graden vorst kunnen hebben zijn ook geschikt, zoals de olijf, vijg en een aantal palmsoorten. Daarnaast zijn de druif, roos, clematis of passiebloem leuke klimplanten om te houden op je dakterras. 

Klik hier als je meer wil weten over de dakterrassen (en de huizen!) in Schoemaker Plantage. 

Fruit op je dakterras

Er zijn diverse fruitsoorten die je heel gemakkelijk op je dakterras kunt kweken. Extra leuk om samen met je kinderen te doen, dan weten zij meteen waar het fruit vandaan komt. De fruitsoorten die het goed op je balkon doen zijn onder andere: aardbeien, frambozen, bessen, bramen en rabarber. Daarnaast is het ook mogelijk om de Minitree Appel of Peer neer te zetten, omdat het dakterras van Schoemaker Plantage hier voldoende ruimte voor biedt. 

Image not found

Kruiden op je dakterras

Een eigen kruidentuin is ook een goede optie. Verse kruiden smaken natuurlijk veel lekkerder dan gedroogde kruiden. De volgende kruiden doen het goed in bakken en potten: salie (ook aantrekkelijk voor vlinders), rozemarijn (goed tegen muggen, maar houdt wel van veel zon), oregano, peterselie (zowel de platte- als de krulvariant), basilicum, tijm en munt (lekker in je thee, bij ijs of fruit of in je cocktail). 

Ook aardappelen doen het goed op je dakterras

Groenten op je dakterras

In dit rijtje kunnen we de groenten natuurlijk niet overslaan. De volgende groenten zijn bij uitstek geschikt voor een leven op een dakterras: (cherry)tomaat, wortel, spinazie, radijs, knoflook, erwten, bonen, peulen en zelfs aardappelen! Aardappelen kun je bijvoorbeeld heel goed houden in een zak (een z.g. 'Growbag'). Je begint met een klein laagje aarde in de zak. Zodra de plant gaat groeien, voeg je daar steeds wat aarde bij, zodat er nog net wat blaadjes bovenuit komen. Je zult zien dat de plant steeds verder 'omhoog' groeit. Onder die dikker wordende laag aarde vormen zich dan verse aardappelen. Met twee van deze zakken heb je al snel tien kilo verse aardappelen op je balkon. Ideaal!

Image not found

Nog even over die potten

Joan sluit ons gesprek af met een aantal laatste tips voor het houden van bloemen en planten in potten. “Voor wie niet heel ervaren is, hebben we de tip om potten te gebruiken met een gat in de onderkant. Dit voorkomt dat je planten ‘verdrinken’. Plaats op het gat een stukje steen of een scherf van een andere pot, om te voorkomen dat het gat dichtslibt met grond”. De laatste tip van Joan gaat over wormen. “Het kan geen kwaad om een aantal wormen in je potten te laten wonen. Deze zorgen voor een goede grondhuishouding in de pot”.

Meer weten over wormen? Schoemaker Plantage heeft een eigen Wormenhotel.

Mocht je nog meer tips voor jouw dakterras willen? Neem dan even contact op met de tuinvrouwen van Groene Vingers. Zij helpen je graag!

Wil je op de hoogte blijven van ons woonaanbod en de vele activiteiten in Schoemaker Plantage? Meld je dan aan als geïnteresseerde. Je ontvangt dan onze maandelijkse nieuwsbrief. 

Je kunt ons ook volgen via Facebook. Op Instagram delen we de mooiste foto's uit Schoemaker Plantage.

Deel
Gekopieerd!