• Blog
  • 25 juni 2018
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Bewoners en wethouder openen wormenhotel

Bewoners van Klinkerbuurt 1 en 2 hebben samen met Wethouder Duurzaamheid Stephan Brandligt het wormenhotel in Schoemaker Plantage officieel geopend. Een wormenhotel is een speciale kast waarin de bewoners van Schoemaker Plantage hun GFT-afval kunnen deponeren om er later compost uit te halen.

Onder belangstelling van verschillende buurtbewoners en geïnteresseerden verhuisde de wethouder de wormen naar hun nieuwe onderkomen: een door The New Makers geproduceerd wormenhotel. In het wormenhotel gaan de wormen met het afval aan de slag en verwerken het tot vruchtbare compost. Bewoners kunnen de compost vervolgens gebruiken als voeding voor hun tuinen en planten. Hierdoor hoeft het groene afval de buurt niet meer uit. Op deze manier probeert Schoemaker Plantage bij te dragen aan het sluiten van de groene kringloop in de buurt en de transitie naar een circulaire economie. 

Image not found

De kaviaar onder de composten

Terwijl de wormen aan hun nieuwe onderkomen konden wennen, kregen de aanwezigen uitleg over het gebruik van het hotel. Over zeven tot acht maanden kunnen bewoners de eerste compost oogsten. De compost is ‘de kaviaar onder de composten’, vertelde initiatiefnemer van Buurtcompost Arie van Ziel enthousiast. De compost komt extra goed van pas in een nieuwbouwgebied zoals Schoemaker Plantage, omdat de grond hier door werkzaamheden compact van structuur is. “De organismen in de compost schudden de grond op en voegen er zuurstof aan toe. Deze compost wil je hebben”, aldus Tanja Dekker van de Botanische Tuin in Delft. Tanja en Arie helpen de bewoners bij het goed gebruiken en onderhouden van het hotel.

Net als de Nul op de meter Huizen en het Tiny Forest in het park van Schoemaker Plantage, is het eerste wormenhotel een voorbeeld van duurzame initiatieven in de buurt. 

Wil je meer weten over het Wormenhotel in Schoemaker Plantage of over wormenhotels in het algemeen? Lees dan dit interview met Tanje Dekker of kijk of op de website van Buurtcompost

Meer informatie

Wil je op de hoogte blijven van ons woonaanbod en de vele activiteiten in Schoemaker Plantage? Meld je dan aan als geïnteresseerde. Je ontvangt dan onze maandelijkse nieuwsbrief. 

Je kunt ons ook volgen via Facebook. Op Instagram delen we de mooiste foto's uit Schoemaker Plantage.

Deel
Gekopieerd!