• Blog
  • 23 december 2016
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Delft Zuidoost moet zo groen en blauw mogelijk worden

Met de komst van nieuwe huizen en studentenhuisvesting in Delft Zuidoost - waar je de Schoemaker Plantage vindt - moest het bestemmingsplan gewijzigd worden. Er kwam een akkoord, maar dan moesten er ook meer bomen, planten en water komen. Voor de juiste balans, zeg maar. Want zeg nou zelf, in een groen, waterrijk buurtje woon je nou eenmaal fijner. Daarbij is het goed om de klimaatverandering tegen te gaan.

 

De Gemeente Delft, Hoogheemraadschap van Delfland, Belangenvereniging TU Noord, TU Delft, DUWO en AM sloegen de handen ineen en kwamen met het project ‘Groenblauw’. Ze stelden een document op waarin allerlei kansen benoemd zijn om meer groen en blauw de wijken in te krijgen. Hoe dan? Dat vertellen Diny Tubbing en Olaf Hoogerdijk van de gemeente Delft. 

Joehoe! Dit is de bedoeling

“Klimaatverandering tegengaan en de hoogwaardige ecologische structuur van Delft Zuidoost uitbouwen kan op zo veel manieren. Op grote schaal hebben we al veel gedaan. We zijn 5 jaar geleden gestart. We denken nog wel mee, maar doen nu een stapje terug. We hebben de basis gelegd en maken nu ‘herrie’ om bewoners aan te sporen om mee te doen. Bijvoorbeeld door een echt groene tuin aan te leggen, waar dieren zich fijn voelen. Met synergie bereik je meer.”

Hoe groen maak jij je tuin?

“De Schoemaker Plantage is een uitgelezen kans! De stadsbuurt is heel duurzaam opgezet doordat er allemaal energieneutrale huizen komen. En het park is natuurlijk helemaal geweldig. Daarbij krijgt iedereen een behoorlijke lap grond bij zijn huis. Daar kun je heel veel mee doen. Bestraat hem niet volledig, maar kies voor halfverharding, veel beplanting, een nestkast en diverse broedplaatsen. Het is toch heerlijk als je straks in je tuin zit en de vogels bij jou water komen drinken, de vlinders rondfladderen en je andere diersoorten een kans geeft om te overwinteren. Het brengt een tuin én een buurt tot leven.” 

Met z’n allen haal je er het maximale uit

“Wij vinden dat iedereen de verantwoordelijkheid heeft om zijn steentje bij te dragen. Ook hiervoor geldt ‘alle kleine beetjes helpen’. Het leuke is dat we zien dat partijen in gesprek met elkaar raken. Er ontpoppen allerlei mooie initiatieven. Groen verbindt dus ook. Mensen snappen steeds beter wat ons gezamenlijk doel is en willen daarin anticiperen.”

Hebben we je kunnen inspireren?

“Wij hopen dat wij met ons verhaal mensen kunnen inspireren en als we dan over een paar jaar rondlopen in de nieuwe buurt, dat we het effect terugzien.” 

Meer weten over het plan Groenblauw? Bekijk dan dit document.

Het loont om je in te schrijven als belangstellende voor dit project. We houden je dan maandelijks op de hoogte van al het nieuws rondom de Schoemaker Plantage.  

>> Volg de Schoemaker Plantage ook op FacebookInstagram of Twitter.  

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

Deel
Gekopieerd!