• Blog
  • 9 november 2016
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Waar in Delft vind je nog de Delftse School?

In Schoemaker Plantage zijn de huizen ontworpen in de stijl van de Nieuwe Delftse School, een hedendaagse vertaling van de Delftse School. Maar voor ik ‘nieuw’ kan snappen, moet ik terug naar de basis. Laat Han van Seumeren, ontwikkelaar bij AM, me daar nou bij kunnen helpen.

We spreken af om de Delftse School in Delft te gaan bekijken. Wat overigens makkelijker gezegd dan gedaan is, begrijp ik later. A is Delftse School niet zo makkelijk te herkennen en B komt de bouwstijl in Delft verrassend weinig voor. “In Noord-Brabant zie je het veel meer. Daar is de Delftse School overgegaan in de Bossche School. Ik moet je eerlijk zeggen, ik zie het verschil niet”, aldus Han.

Koffie bij faculteit Bouwkunde

Ik ontmoet Han voor de Schoemakerloods. Hij heeft zich verdiept in onze ‘Delftse’-tour en geeft aan dat we met de auto verschillende huizen gaan bekijken. “Maar eerst koffie. En de lekkerste koffie drink ik bij de Faculteit Bouwkunde van de TU. We rijden 3 meter (ja, overdreven), parkeren de auto en gaan een prachtig pand in. Ondertussen vertelt Han; “Een tijdje geleden is de oude faculteit volledig afgebrand. Dit tot groot verdriet van alle studenten, docenten en oud-studenten. Met de brand was er een stuk historie en sentiment verloren gegaan. Gelukkig stond dit pand leeg. Er zouden appartementen in komen. De TU kocht het en het werd volledig gestript en opnieuw opgebouwd.” Ondertussen zijn we binnen en ik kijk mijn ogen uit. Dit is gaaf zeg. De enorme hoge ruimtes - ik schat 3 verdiepingen - zijn volledig uit glas opgetrokken en overal zie je de buitenmuren die door de uitbouwen naar binnen zijn gehaald. Lekkere sfeer ook. En Han heeft niet overdreven. De koffie is goed!

Daar zit de WC!

We vertrekken. Han stopt bij het eerste huis. Ik kijk en neem in me op wat ik zie. Mijn eerste indruk is ‘ingetogen’. Han vraagt me: “Wat gaat er achter dat raam schuil, denk je?” Ik antwoord braaf: “De WC?” “En die?”, vervolgt hij. “De kelder?” Beide heb ik goed. De toelichting volgt. “Typisch voor de Delftse School zeggen de ramen iets over de ruimte die erachter is. De ramen kunnen in grootte, vorm, kozijndikte en diepte in de gevel verschillen. Zo op het eerste oog kan het zelfs rommelig lijken. Maar dat is zeker niet zo. Een goede architect heeft heel veel oog voor de totaalcompositie in de gevel. Net een schilderij. Ook het silhouet van het huis of de rij huizen is van belang. Dit moet aantrekkelijk en herkenbaar zijn door stevige schoorstenen, heldere vormen en licht verspringende kappen.”

Je moet even de tijd nemen om het te zien

We rijden verder naar een ander huis waar mijn mentor van vandaag het volgende punt van herkenning aanhaalt. “Kijk, zie je hoe de goot zichtbaar aan de gevel is bevestigd? Dat is ook typisch voor deze bouwstijl. Ook een herkenbare entree met verfijnde details zie je veel terug in de Delftse school.” Ik zie wat Han bedoelt. Rond de deur ligt het metselwerk iets op de gevel en de metselrichting is ook anders. Ook is er een opvallend vormgegeven bovenlicht boven de deur. “Die detaillering is trouwens wel een lastige”, zegt Han als we inmiddels bij huis nummer 4 staan. “Aan de ene kant is het heel verfijnd en moet je echt even de rust nemen om de rijkheid te zien en aan de andere kant zijn de gebaren juist heel stevig, stoer bijna. Opnieuw kom je dan op het punt van compositie. Het is aan de architect om met deze elementen te spelen en hier een mooi geheel van te maken.” Ik concludeer dat de Delftse School misschien wel de meest vrije architectuurstijl is die er bestaat.

De Delftse School in de Schoemaker Plantage

Na onze tour ben ik wel benieuwd wat we van de Delftse School gaan terugzien in de Nieuwe Delftse School. Ik vraag het Han. “We hebben de architecten een aantal handvatten meegegeven over de punten die ik je net heb verteld. Ramen, de silhouetten, een herkenbare entree en de verschillen in detaillering. Vervolgens is het aan hen hoe ze daar invulling aan geven. Het leuke is dat die handvatten eenheid in de verscheidenheid gaan brengen bij Schoemaker Plantage. Wat alle huizen met elkaar gemeen hebben, is de baksteen. Mooi helder rood met veel kleurnuance en her en der een schittering. Deze steen laten we maken bij een ouderwetse steenfabriek waar stenen nog handgebakken worden in een ringoven. Het resultaat is een prachtige, authentieke steen.”

Wil je meer informatie ontvangen over de gezinshuizen in de Schoemaker Plantage? Schrijf je dan in als belangstellende of bekijk ons aanbod aan gezinshuizen

Binnenkort het vervolg

Inmiddels komen we al pratend terug bij de Schoemakerloods. Ik vond het leuk. Inspirerend ook. Het is leuk om meer over architectuur te horen, want daardoor ‘snap’ je nieuwbouw ook beter. Binnenkort laten we met een fotoreportage zien hoe de details uit de Delftse School verwerkt zijn in de Nieuwe Delftse School van Schoemaker Plantage.

Zou het lukken?

En wat betreft die steenfabriek. Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. Eens kijken of ik contact kan leggen en langs mag komen voor een interview.

>> Vond je dit artikel leuk? Lees dan ook eens: Hoe en waarom van een Nul Op De Meter Huis

>> Volg de Schoemaker Plantage ook op FacebookInstagram of Twitter.  

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

Deel
Gekopieerd!