• Blog
  • 24 oktober 2016
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Kennismaken met de buurt: The Green Village

In de serie kennismaken met de buurt bezoeken we de buren, overburen en over-overburen van de Schoemaker Plantage. Vandaag The Green Village.

Tegenover de Schoemaker Plantage huisvest de TU Delft. Dé broedplek voor ‘technisch’ Nederland! Zo’n 8 faculteiten, een park, een geweldig sportcomplex én The Green Village vormen samen de campus van de TU. De redactie van dit blog heeft The Green Village al een tijdje in het vizier. Wat gebeurt daar toch voor bijzonders? We gooien eens een balletje op. Sneller dan snel krijg ik een heel enthousiaste mail terug van Serge Santoo, Manager Marketing, Communication & Co-creation. “Hartstikke leuk! We zien je graag!”  

En dan is het zover. Tijdens mijn dagje fietsen door Delft doe ik The Green Village aan waar Serge me op staat te wachten. Het is een geweldig mooie dag en op ons gemak staan we buiten te praten terwijl Serge me vertelt wat de filosofie achter The Green Village is. “Iedereen die een duurzame innovatie heeft uitgedacht tijdens zijn of haar studie bij de TU, krijgt de kans om die hier te testen. In een veilige en semi-gecontroleerde testomgeving worden de diverse innovaties aan elkaar gekoppeld.” 

“Met The Green Village maken we de stap van ‘geweldig wetenschappelijke publicaties’ naar de praktijk.”

Co-creatie in The Geen Village

Serge licht dit nog wat verder toe. “Onderzoekers testen hun innovatie in de praktijk en werken samen met ondernemers uit het bedrijfsleven. Ook de overheid doet mee. Zij past de bestaande regels iets aan, zodat op deze locatie testen mogelijk is. Uiteindelijk is het de consument die bepaalt of er behoefte is aan het nieuwe product. Co-creatie is dus het sleutelwoord.” 

“The Green Village brengt een duurzame toekomst een stapje dichterbij.”

Green Village

Bestaande huizen energieneutraal maken. Kan dat?

Serge geeft me een rondleiding. “Kijk dat is het Prêt-a-Loger. Een huis uit de jaren 60 dat hier opnieuw is opgebouwd. Dit keer zijn aan het huis allerlei aanpassingen gedaan, waardoor het volledig energieneutraal is geworden. Een nieuwbouwhuis energieneutraal bouwen is inmiddels ‘gesneden koek’. Hier wordt onderzocht hoe we de bestaande woningvoorraad energieneutraal kunnen maken. Links van je staat een carport met zonnepanelen. Auto’s kunnen hier opladen maar ook de opgewekte energie terugleveren. Deze energie kan weer aan het huis worden gegeven, bijvoorbeeld. Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden.” 

Als je dit gelijk in het echt had gedaan…

“De stoeptegels die je ziet, wekken elektriciteit op en geven warmte af, elektriciteit om de straatverlichting eromheen te laten branden bijvoorbeeld. Zoals je ziet, werkt dat nog niet helemaal lekker.” Ik kijk naar wat bubbels in de bovenlaag. Nee, dit verdient nog wat aanpassing. Maar geweldig dus dat het op zo’n manier getest kan worden. Als je het gelijk in het echt moet doen, zou dit mogelijk een kostbaar fiasco zijn geworden. Serge vervolgt: “De planten staan allemaal in verplaatsbare ‘potten’ waarin bomen groot groeien, zonder dat de wortels te groot worden. In dit geval is hun mobiliteit vooral innovatief. De planten bewegen mee met de ontwikkeling van The Green Village.”

“Veilig testen zonder grote financiële consequenties.”

Van lab naar markt

“Over een tijdje komt er een Residential Living Lab in The Green Village. Een woongebouw dat gewoond gaat worden om diverse innovaties te testen.”  Het terrein is groot, maar niet eindeloos. “Wat nou als het vol is?”, vraag ik Serge. “Dat zal niet gebeuren. Want als een ‘product’ getest, geïnnoveerd en werkend de markt op gaat, kan het uit The Green Village.” 

Green Village

Ik mag terugkomen

Ik maak nog snel een foto van Serge voordat het gesprek ten einde is. Ik ben erg benieuwd hoe het er over een jaar uitziet. Ik mag terugkomen, belooft Serge. Leuk. Ik kijk er nu al naar uit. Want zeg nou zelf, hoe vaak krijg je de kans om een kijkje te nemen in de duurzame toekomst van Nederland?

Ben je na dit artikel geinteresseerd in Delft als woonplaats? Kijk dan eens naar het woningaanbod van de Schoemaker Plantage.

» Volg Delftsestoepen.nl ook via FacebookInstagram of Twitter
» Deel dit artikel met je vrienden via de deelbuttons hieronder.

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen en al het andere nieuws over de Schoemake Plantage? Schrijf je dan via deze link in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Deel
Gekopieerd!