• Blog
  • 24 augustus 2016
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Wat is de Delftse Stoep 2.0

Deze blog is een ode aan de Delftse stoep. De Delftse stoep – afkomstig uit de Delftse School – is voor ons een symbool van het leven. Op een Delftse stoep ontmoeten we nieuwe mensen en genieten we tegelijkertijd met diegene die we liefhebben. We drinken er een goed glas wijn en kijkend naar onze spelende kinderen, overdenken we het goede leven. Maar is dit wel de historische functie van een Delfste Stoep? Dat vragen we aan Johan Snel, stedenbouwkundige en conceptontwikkelaar bij AM.

Omdat het qua logistiek handig is, spreken we af bij La Place op de Larense heide. Wat minder handig is, is dat ik vergeten ben te checken hoe Johan eruitziet. Op zijn LinkedIn-profiel ontbreekt een foto. Ik kom binnen in het restaurant en kijk om me heen. Niemand die mij verwachtingsvol aankijkt. Na 3 vreemde mannen te hebben aangesproken, geef ik het op. Gelukkig belt Johan net. “Ik kom eraan!”

Sapje, koffie en papieren op tafel. Voor ik het weet, begeef ik me in de belevingswereld van een conceptontwikkelaar. Heerlijk. Geen praktische beperkingen, maar grote lijnen, inspiratie en toekomstdromen. Johan vertelt honderduit en ik hang aan zijn lippen, omdat het begrip Delftse stoepen ineens tot leven lijkt te komen.

Waarom is de Delftse stoep bedacht?

Ik vraag Johan of hij weet waarom een Delftse stoep ooit bedacht is.

“Van oudsher was dit de plek waar je spullen neerzette die je niet in huis kwijt kon, maar ook het sociale aspect speelde een belangrijke rol. Op je stoep ontmoette je de buren. Afhankelijk van de vorm en het materiaalgebruik kan de Delftse stoep ook status tonen en verder is het een plek die op een vriendelijke wijze een vrije zone aangeeft tussen openbaar en privé.”

De Delftse Stoep verbindt het huis met de straat. Van oudsher is de Delftse Stoep ook een manier om je huis extra persoonlijk te maken.

De Delftse Stoep 2.0

Als stedenbouwkundige en conceptontwikkelaar bij AM is Johan betrokken bij het her-uitvinden van de Delftse stoep. “In Delft ontwikkelen we het plan Schoemaker Plantage en hier hebben we de Nieuwe Delftse School gekozen als inspiratie. Daar horen dus ook nieuwe Delftse stoepen bij, vertelt Johan enthousiast.

“De huizen in de Schoemaker Plantage krijgen allemaal een Delftse stoep. Ik zie al helemaal voor me hoe de één hier een eettafel plaatst, de ander een paar plantenbakken en een derde zet er een luie stoel neer. Hier zit je, eet je, doe je een drankje, maak je een praatje met de buren en kijk je hoe de kinderen veilig in de straat spelen. De Delftse stoep en de straat die er voorlangs loopt, uiteraard autoluw, zijn wat mij betreft een verlengstuk van je huis.”

Ben je benieuwd naar de gezinshuizen met Delftse Stoep in de Schoemaker Plantage? Kijk dan snel naar het woonaanbod en schrijf jezelf in als belangstellende voor meer informatie

Iedereen kiezen welke Delftse stoep hij wil 

Het volgende A3-vel dat Johan me laat zien, toont allerlei verschillende Delftse stoepen die op natuurlijke wijze naast elkaar zijn gemaakt in één straat. Kan prima. Juist wel leuk die variatie, is mijn bescheiden mening.

In mijn ideale scenario maken we samen met de huidige belangstellenden een ‘receptenboek’ waar verschillende type Delftse stoepen in komen. Als bewoner kun je kiezen uit een palet van mogelijkheden. Zo creëer je afwisseling en eigenheid. Van statig naar open, speels en nostalgisch.

Het leven op de Delftse stoep 

Hier, op het blog va den Schoemaker Plantage inspireren we je over het leven op de Delftse stoep. Volg ons via sociale media of door je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Wij beloven dat we je niet teleurstellen. En ja, zo nu en dan nodigen we je uit op onze eigen stoep!

>> Vond je dit artikel leuk? Lees dan ook eens: Het hoe en wat van Nul Op De Meter Huizen.

>> Volg de Schoemaker Plantage ook op FacebookInstagram of Twitter.  

>> Op de hoogte blijven van alle evenementen in en rondom de Schoemaker Plantage. Blijf op de hoogte via het event-kanaal. 

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

Deel
Gekopieerd!