• Blog
  • 27 juli 2016
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Dit wordt het nieuwste park van Delft

Het nieuwste park van Delft is een plek waar je lekker kunt luieren op een grasheuvel terwijl je uitkijkt op een groepje mensen die tai chi’en. Verderop doen een paar kinderen bomentikkertje en ondertussen zie je de buurman voorbij joggen. Dit park is toekomstmuziek, maar het komt er echt. Midden in de TU-wijk om precies te zijn. En je kunt er nog wonen ook!

 

Groene vergaderruimte

Vandaag rijd ik naar LandLab studio voor landschapsarchitectuur, om meer over dit nieuwe park te weten te komen. Ik heb een afspraak met Bram Breeveld. Hij is nog even bezig. Als Bram klaar is, lopen we naar de vergaderkamer op de begane grond. Opvallend is de hoeveelheid planten, eigenlijk heel logisch, en de lampen die gemaakt zijn van IKEA-plantengieters. Leuk!

Overwegingen

Anton steekt enthousiast van wal. “Om een huis NOM of energieneutraal te krijgen worden er verschillende zichtbare en onzichtbare maatregelen getroffen. De meest in het oog springende maatregel van een NOM-huis is het gebruik van zonnepanelen. Hierbij is het belangrijk dat huizen ondanks het gebruik van zonnepanelen, wel hun aantrekkelijke uitstraling behouden. Maar ik durf uit te spreken dat we heel ver op weg zijn met het vinden van een esthetisch en verantwoorde oplossing.”

Wil je meer informatie ontvangen over de Schoemaker Plantage? Schrijf je dan in als belangstellende of bekijk ons aanbod aan gezinshuizen

Kronkelende paden en een glooiend landschap

Aan de hand van de eerste schetsen vervolgt Bram zijn verhaal. “Het nieuwe park is zo’n 500 meter lang en 20 tot 60 meter diep. Dat is ruim, maar niet enorm. Toch zal het park straks groter voelen. Over de kronkelende paden kun je dwalen. Steeds is de route weer anders en nooit kun je ver vooruitkijken. De kort zichtlijnen in combinatie met de glooiing in het landschap en de afwisselend geplante bomen maken het park ‘spannend’.”

 

Spannend bomenspel

“De buurten in de Schoemaker Plantage – dat is de woonwijk rondom het park – krijgen ieder een eigen bomensoort. In de Klinkerbuurt komen exoten met een transparante kroon en geveerd blad, zodat het licht mooi gefilterd wordt. In het park komen inheemse bomen en struiken. De compositie wordt heel bijzonder. Van een grote alleenstaande abeel tot een klein groepje lindes. Ook komen er wilde kersen (ook wel boskriek) genoemd. Het leuke aan de combinatie van deze bomen is dat het beeld steeds verandert doordat er steeds iets anders in bloei staat. De boskriek vind je straks ook in de Grasbuurt, afgewisseld met diverse fruitbomen.”

De toekomst

“Tijdens de Boomfeestdag zijn de eerste bomen van het park geplant. Grote bomen, kleinere exemplaren en meerstammige bomen. Naast het Informatiecentrum van de Schoemaker Plantage kun je nu de acacia, wilde kers, krent (boom) en linde bewonderen. Het begin van het park is er! Laat die bomen maar vast groeien. De aanleg van het park loopt gelijk met de bouw van de huizen die er in de wijk gaan komen. En dat is fijn, want zo kan iedereen die hier gaat wonen vanaf dag 1 genieten van het nieuwe park.

Zie jij jezelf hier wel wonen? Kijk dan snel naar het woonaanbod en schrijf jezelf in als belangstellende voor meer informatie

>> Vond je dit artikel leuk? Lees dan ook eens: Zó haal je de zomer in huis

>> Volg de Schoemaker Plantage ook op FacebookInstagram of Twitter.  

>> Op de hoogte blijven van alle evenementen in en rondom de Schoemaker Plantage. Blijf op de hoogte via het event-kanaal. 

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

Deel
Gekopieerd!