• Blog
  • 16 februari 2017
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Zo komt het park in de Schoemaker Plantage eruit te zien

Donderdagavond 9 februari verzamelden de toekomstige bewoners van Schoemaker Plantage zich in de Schoemakerloods. Ze zijn er om meer te weten te komen over de plannen voor het park in de nieuwe buurt. Daarbij mogen ze over de (tijdelijke) inrichting van bepaalde delen meedenken. Ik was er ook. Als fly on the wall. Ik vertel jullie graag wat ik hoorde en zag.


Rond half 8 druppelen de eerste mensen binnen en voor ik mijn thee op heb, staat de loods behoorlijk vol. Mensen praten geanimeerd met elkaar. Nieuwe kennismakingen en kennisuitwisselingen over de inrichting en verhuizing. Leuk om te zien hoe deze pioniers nu al zo leuk met elkaar omgaan.

Lees ook de interviews met de toekomstige bewoners:
>> Patrick en Mirjam vinden hun Nul op de Meter Huis in Delft
>> Marcel weet het zeker: Schoemaker Plantage gaat heel populair worden
>> Frank en Jenifer kopen het eerste Torenhuis van de Schoemaker Plantage

Aftrap met nieuws

Han van Seumeren (ontwikkelaar bij het Schoemakerteam) trapt de avond af met een korte uitleg van het programma en wat nieuwtjes. Zo vertelt hij dat alle bewoners een pré-housewarmingparty mogen geven. Wat leuk! Alle kopers krijgen 20 kaarten om vrienden en familie uit te nodigen. De pré-houswarmingparty’s worden gegeven op 13 mei van 15.00 tot 17.00 uur. Vlak voor de oplevering.

Image not found

De toekomstige bewoners luisteren aandachtig. Na Han is het de beurt aan Bram Breedveld van LandLab. Deze studio voor landschapsarchitectuur heeft het ontwerp voor het park gemaakt.

Altijd weer een verrassing

Bram laat eerst wat beelden zien van eerder gerealiseerde projecten. Inspiratiebronnen voor het ontwerp! Dan begint hij te vertellen over het park: “Het park is 500 meter lang. Een riante afmeting, waar je echt iets bijzonders van kunt maken. Om de ruimte nog groter te laten lijken hebben we gespeeld met wisselende breedtes, kronkelende paden, glooiende heuvels en meanderend water. Steeds is de route weer anders en nooit kun je ver vooruitkijken. De kort zichtlijnen in combinatie met de glooiing in het landschap en de afwisselend geplante bomen maken het park ‘spannend’.” 

Image not found

De hoogteverschillen in het park maken de Schoemaker Plantage spannend. 

Een typische Schoemaker Plantage-brug

“Via diverse wandelpaden en bruggen worden de Klinkerbuurt en Grasbuurt met het park verbonden. Om het natuurlijke karakter te benadrukken worden de paden half verhard of van asfalt, afgewerkt met split. De bruggen willen we een signatuur meegeven, zodat het duidelijk een Schoemaker-brug is. Natuurlijk komt er ook ruimte om te spelen, zitten en klimmen. Hoe deze plekken worden ingericht, willen we samen met de toekomstige bewoners bedenken.”

Spannend bomenspel

Bram laat zien welke bomen er in het park komen. “We kiezen voor inheemse bomen en struiken met een karakteristieke uitstraling. De compositie wordt ook heel bijzonder, van een grote alleenstaande abeel tot een groepje lindes of meerstammige acacia’s. Ook komen er wilde kersen (ook wel boskrieken) genoemd. Het leuke aan de combinatie van deze bomen is dat het beeld verandert doordat er steeds iets anders in bloei staat. Elk seizoen anders. Elk seizoen mooi.” 

Image not found

Positieve geluiden

Naast me hoor ik mensen tegen elkaar zeggen dat ze blij zijn met de plannen. “Dat wordt echt mooi!” Bij mij begint het beeld zich ook al te vormen. Je kunt hier straks echt even lekker een rondje rennen of op één van de heuvels liggen en een boekje lezen, terwijl de kinderen verderop een balletje trappen. 

Image not found

Ideeën voor de tijdelijke invulling

Dan is het tijd om het te hebben over de tijdelijke invulling. Bram laat opnieuw wat mogelijkheden zien van lange picknicktafels, bloemenvelden, een waterspeelplaats en trapveldjes. De tekenvellen worden op tafel gelegd, zodat iedereen kan zien waar er ruimte is voor ideeën. De aanwezigen gaan in overleg met elkaar en met Bram. Er rollen een aantal interessante voorstellen uit. Ik hoor iets over een vuurplaats waar je met elkaar kunt zitten op een mooie vrijdagavond, een moestuin, de XL-picknicktafel spreekt ook aan en uiteraard moet er ruimte komen om te spelen in de vorm van een zandbak en een voetbalveldje. 

We houden je op de hoogte van de vorderingen. Wil je niets missen? Meld je dan aan als geïnteresseerde van de Schoemaker Plantage.

Ben je naar aanleiding van dit artikel geïnteresseerd geraakt in de Schoemaker Plantage? Bekijk dan het woonaanbod en schrijf je in als belangstellende om meer informatie te ontvangen.

>> Volg de Schoemaker Plantage ook op FacebookInstagram of Twitter.  
>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

Deel
Gekopieerd!