• Blog
  • 2 september 2016
  • Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Het hoe en wat van Nul Op De Meter Huizen

In de Schoemaker Plantage zijn de gezinshuizen Nul op De Meter. In een zogenaamd NOM-Huis wek je je eigen energie op, bepaal je zelf wat je daarvan gebruikt en bij ‘normaal gebruik’ kom je uit op nul energielasten. Ideaal toch?


De gemeente Delft heeft een hoog ambitieniveau als het gaat om duurzaamheid. De stad wil in 2050 energieneutraal zijn en heeft het doel om in 2030 de CO2-uitstoot met 50% te reduceren. Als je daarbij optelt dat het Rijk vanaf 2020 eist dat de nieuwbouwhuizen bijna energieneutraal moeten zijn, begrijp je dat er werk aan de winkel is. Vandaag zoomen wij in op een nieuwste trend op het gebied van duurzaamheid: Nul Op De Meter Huizen, ook wel NOM-huizen genoemd.

Wat een NOM-huis zo bijzonder maakt, wat je er als bewoner van ziet of  merkt en welk effect zo’n NOM-huis heeft op je maandlasten, vragen we aan Anton Schalken, projectdirecteur van de Schoemaker Plantage in Delft. In deze nieuwe woonbuurt van Delft worden uitsluitend NOM-huizen gebouwd.

Zonnepanelen

Anton steekt enthousiast van wal. “Om een huis NOM of energieneutraal te krijgen worden er verschillende zichtbare en onzichtbare maatregelen getroffen. De meest in het oog springende maatregel van een NOM-huis is het gebruik van zonnepanelen. Hierbij is het belangrijk dat huizen ondanks het gebruik van zonnepanelen, wel hun aantrekkelijke uitstraling behouden. Maar ik durf uit te spreken dat we heel ver op weg zijn met het vinden van een esthetisch en verantwoorde oplossing.”

Wil je meer informatie ontvangen over de Schoemaker Plantage? Schrijf je dan in als belangstellende of bekijk ons aanbod aan gezinshuizen

De beste isolatie

De tweede maatregel is het toepassen van de best mogelijke isolatie. “Zo beperken we de energiebehoefte van het huis om ons energiezuinige doel te bereiken. Bij een zeer goed geïsoleerd huis hoef je minder warmte in te brengen. De ventilatie wordt automatisch geregeld. Het resultaat is een duurzaam en gezond binnenklimaat. De bewoners van een NOM-huis kunnen de ventilatie overigens altijd naar eigen wens bijstellen.”

Vloerverwarming

De vloerverwarming is de spil in het web van een NOM-huis. In de winter is vloerverwarming warm, maar in de zomer juist koel! Een warmtepomp vervangt de ‘ouderwetse’ cv-ketel, want gas komt een NOM-huis niet in. Dat is uitgesloten, of zeg maar gerust afgesloten. “Wie weet kunnen we woningen in de toekomst verwarmen via geothermie (aardwarmte), aldus Anton”.

Wat scheelt het?

Alle deze energiebesparende maatregelen kosten geld. In de basis zijn NOM-huizen dus duurder. Maar dit financier je mee. De kosten hiervan zijn nu lager dan de stookkosten die je normaal hebt. Anton adviseert: “Laat het maar eens berekenen door Het kan gewoon. Deze hypotheekadviseur berekent niet alleen je voordeel, maar staat ook in contact met diverse banken die bereid zijn om meer hypotheek te verstrekken aan kopers van een NOM-huis.

De feiten over Nul Op De Meter Huizen

Nog even de belangrijkste aspecten van een NOM-huis op een rijtje.

  • Een NOM-huis heeft zonnepanelen;
  • NOM-huizen worden volgens de nieuwste technieken gebouwd en zijn daardoor uitstekend geïsoleerd;
  • De ventilatie in een NOM-huis wordt automatisch geregeld;
  • De warmtevoorziening in huis verloopt via een warmtepomp;
  • De vloerverwarming levert zowel warmte als kou;
  • De woonlasten zijn lager.

In de Schoemaker Plantage gaat men verder

Duurzaamheid gaat wat betreft Anton niet alleen over energie: “Ook de omgeving van een NOM-huis moet ‘groen’ en duurzaam zijn. Zo komt er in de Schoemaker Plantage een natuurlijke speelvijver (wadi) waar het overschot aan water – via een drainagesysteem – in wordt verzameld. Afhankelijk van de hoeveelheid regen die valt, biedt de plek een ander speelavontuur. Ook planten we veel verschillende inheemse boomsoorten die een grote diversiteit aan beestjes aantrekt. Dit draagt bij aan een gezond, ecologisch klimaat.”

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over een NOM -huis? Kijk dan eens naar het woningaanbod van de Schoemaker Plantage in Delft.

>> Vond je dit artikel leuk? Lees dan ook eens: Delft door de ogen van Willem.

>> Volg de Schoemaker Plantage ook op FacebookInstagram of Twitter.  

>> Op de hoogte blijven van alle evenementen in en rondom de Schoemaker Plantage. Blijf op de hoogte via het event-kanaal. 

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

 

Deel
Gekopieerd!