22 oktober 2020
Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Het wormenhotel in Schoemaker Plantage staat er al ruim twee jaar. 'Dankzij het wormenhotel kunnen mensen in de stad hun GFT-afval verwerken tot nieuwe, vruchtbare aarde.’ legt Arie Macheels van Ziel van wormenhotel.nl uit. En het wormenhotel in Schoemaker Plantage is extra bijzonder. ‘Hij is namelijk gemaakt van 100% gerecyclede materialen en lokaal geproduceerd door The New Makers uit Schoemaker Plantage.’

Eerste oogst

Buurtbewoonster Sonja Olsthoorn is sinds het begin als hotelier betrokken bij het wormenhotel. ‘Samen met een aantal buren gooien wij al ons GFT-afval in het wormenhotel. Met resultaat, want we hebben dit voorjaar voor het eerst geoogst! Er zijn aardig wat buren geweest die hier gebruik van hebben gemaakt. En de tuinen zien er prachtig uit!’ vertelt Sonja enthousiast. 

Oogsten klinkt heel ingrijpend, maar dat valt wel mee legt Sonja uit. ‘Doordat je het compost oplost in water heb je helemaal niet veel nodig. Met één koffiekopje compost heb je al genoeg om een hele emmer te vullen! Je moet alleen even kijken of er geen worm meelift.’ 

Image not found 

Goede compost

In het wormenhotel kun je al je GFT-afval kwijt. Sonja: ‘Van groenten en fruit, maar ook oude kranten mogen erin. De wormen eten dit op en scheiden voedzame compost uit. Er zijn redelijk wat buren in de buurt die hier gebruik van maken. We hebben ook een aantal vrijwilligers die af en toe kijken hoe het met de wormen gaat. Er mogen bijvoorbeeld geen plastic zakken en biologisch afbreekbare zakken in gegooid worden, dus die halen we er dan uit. En met het warme weer van afgelopen zomer gooien we af en toe een emmertje water in het wormenhotel. Dan blijft de aarde lekker vochtig. Door de goede zorg hebben we ook hele goede compost heb ik mij laten vertellen.’ lacht Sonja. 

Een wormenhotel kun je twee keer per jaar oogsten. ‘In het voorjaar, om te zorgen dat de bladeren en bloemen van de planten goed groeien. En in de herfst om te zorgen dat de bodem voedselrijk wordt. Zo kunnen de wortels van de planten extra diep wortelen en de aarde goed losmaken.’ 

Wil jij je ook aansluiten bij het wormenhotel in Schoemaker Plantage? Stuur dan een mailtje naar schoemakerplantage@wormenhotel.nl