1 december 2016
Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Patrick Akkerman gaat samen met zijn vrouw Mirjam van Loenen en hun twee dochters Jente van 12 en Madelief van 15 in een Parkrandhuis in Schoemaker Plantage wonen. De aanleiding van de aankoop was dus de behoefte aan een Nul op de Meter Huis, de doorslag gaf de charme van Schoemaker Plantage.

 

Ik ga langs bij Patrick thuis om meer te horen. Jente en de honden zijn er ook. Jente maakt thee (heel lief) en we gaan boven in de woonkamer zitten. De leefkeuken is op de begane grond. Ik kijk rond en snap de verhuismove niet helemaal. Dit huis is prachtig, groot, nieuw en ligt gunstig in een rustig wijkje dicht bij de stad. Als Patrick gaat vertellen, wordt het me duidelijk. 

Alles blijft hetzelfde

“Hemelsbreed ligt Schoemaker Plantage 800 meter bij ons huis vandaan. We waren dus al bekend met de locatie. Dus die drempel was snel genomen. Alles kan verder bij hetzelfde blijven. Hier wonen we rustig, daar straks ook. Aan het park. Heerlijk! We gaan puur verhuizen omdat we een energieneutraal huis willen.”

Wil je meer informatie ontvangen over de Schoemaker Plantage? Schrijf je dan in als belangstellende

Een bestaand huis energieneutraal maken is uitdagend

“We hadden plannen om ons huis energiezuiniger te maken. Het is wel redelijk nieuw, maar er was nog veel te winnen. Zonnepanelen was deels een oplossing, maar wilden we het echt goed doen, dan moest er ook opgewekte warmte in de grond opgeslagen kunnen worden. Deze wordt dan omhoog gepompt als je er behoefte aan hebt. Zomers sparen, ’s winters gebruiken. Om dit te realiseren in een bestaand huis is niet onmogelijk, maar op z’n zachtst gezegd uitdagend en duur!”

Je krijgt echt veel huis voor je geld

“Toen we hoorden dat er Nul op de Meter Huizen in Schoemaker Plantage kwamen, zijn we gelijk gaan kijken. We waren vrij snel om. De huizen worden echt heel compleet opgeleverd met alle mogelijke voorzieningen die bijdragen aan het beperken van je stookkosten. Wij weten nu wat het kost om een bestaand huis energieneutraal te maken. Als je dat afzet tegen de kosten van dit huis, zijn de huizen scherp geprijsd. En het mooie is, je houdt maandelijks geld over, want bij normaal verbruik is je energierekening nul!”

Kinderen overhalen

Het was nog wel even lastig om de kinderen over te halen. Maar toen ze hoorden dat ze een grotere kamer kregen, was het geregeld”, lacht Patrick en Jente knikt bevestigend. We hebben nu 150 m², straks maar liefst 200 m². Het huis heeft een waanzinnige zolder waar we een muziek- annex chillruimte van gaan maken. Het domein van de meiden.” 

Dat is zo handig aan nieuwbouw

Ons huidige huis kochten we nieuw, toen maakten we dankbaar gebruik van diverse opties, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van extra lichtpunten op de wand en leidingen voor internet en bedrading van de boxen. Geen gedoe met draden die je weg moet werken. In ons Parkrandhuis hebben we weer voor deze opties gekozen.

Kant en klaar of zelf doen?

Ik vraag Patrick of ze het huis ook kant-en-klaar laten afwerken met het VT-wonen pakket. “Nee, vrienden van ons hebben ook gekocht in Schoemaker Plantage (heel toevallig, kwamen we later achter) en zij doen dat wel. Wij hebben ervoor gekozen om zelf op pad te gaan.” 

Dan nog de slotvraag: waarom willen jullie een Nul op de Meter Huis?

“We willen bewust omgaan met het milieu. Dan vraag je je af hoe je dat kun doen. Afval scheiden en bewust omgaan met je energieverbruik is een begin, maar voor ons niet genoeg. Met het huis in Schoemaker Plantage kunnen we onze ideologie verwezenlijken. Daarbij vinden we het ook erg leuk om in zo’n nieuwe wijk te gaan wonen. Met z’n allen maken we een mooie nieuwe start. We kijken ernaar uit.

Nieuwsgierig naar de huizen in de Schoemaker Plantage? Schrijf je dan in als belangstellende

>> Vond je dit artikel leuk? Lees dan ook eens: Het hoe en wat van Nul Op De Meter Huizen.

>> Volg de Schoemaker Plantage ook op FacebookInstagram of Twitter.  

>> Op de hoogte blijven van alle evenementen in en rondom de Schoemaker Plantage. Blijf op de hoogte via het event-kanaal.