29 april 2022
Geplaatst door FirmaStek

De Schoemakerloods wordt inmiddels gesloopt om plaats te maken voor woningen in Grasbuurt. We zoeken de ondernemers op om te kijken hoe het nu met ze gaat. In de reeks ‘Hoe gaat het nu met…’ praten we bij met de voormalige tijdelijke ondernemers uit de loods.

Duurt en Miranda werken allebei al jaren in de horeca als ze besluiten een nieuwe weg, binnen de horeca, in te slaan. Duurt was al enige tijd bezig met een kleinschalige Portugese wijnimport en opzoek naar grond om te experimenteren met het verbouwen van zijn eigen wijn. Ze kwamen bij Schoemaker Plantage terecht en konden een ruimte in de loods gebruiken. Dat zorgde voor nog meer mogelijkheden en hun horeca-hart begon nog harder te kloppen!

Een toffe locatie
Met beperkte middelen en veel enthousiasme wilden ze een toffe (buiten)locatie neerzetten en zo geschiedde; de Stadsplantage werd geboren. “We hadden een grote moestuin, verbouwde onze eigen wijn, er liepen kippen rond én we creëerden een restaurant waar je een lekker glaasje wijn en diner kon krijgen. Het was een lekkere plek en het voelde goed”, vertelt Duurt.    

De Stadsplantage
In de naam ‘de Stadsplantage’ kwamen alle belangrijke elementen samen; het verbouwen van wijn in de stad, de moestuin en het groene karakter van Schoemaker Plantage, de naam viel in goede aarde. Hoewel deze in eerste instantie tijdelijk was, blijven de wijnen en de wijngaard onder deze naam bestaan.

Groei
“Op deze plek zijn we echt gegroeid. We verzamelden steeds meer spullen en konden meer gerechten op de kaart zetten. Ook organiseerden we feesten, borrels en huwelijken; van klein tot groot! Vooral met warm weer was het leuk, wanneer alles in bloei stond en we het terras openden. Dan zat je zomaar tussen de wijnranken of in de moestuin met een kop koffie en een lunch. Dat was echt geweldig.”

Nieuwe plek
“Door Covid-19 kwam er helaas een einde aan deze tijd. We besloten van onze cateringlocatie, aan de rand van de binnenstad, een winkel te maken. Na een paar weken verbouwen zijn we opengegaan met een nieuw concept en naam; Loja. Hier kun je maaltijden afhalen en veel mensen weten ons te vinden. Loja betekent letterlijk ‘winkel’ in het Portugees. Omdat we al jaren in Portugal komen en zelfs gewoond hebben, geven we er een Mediterraan tintje aan.”

Maaltijd bezorging
“We missen de plek voor placemaking op het terrein. Het ondernemen op een gekke locatie, het buiten zijn en de vrijheid. In de toekomst lijkt het ons heel leuk om weer een vergelijkbare plek te hebben waar we ook alles voor de wijngaard kwijt kunnen. Gelukkig zijn we nog niet helemaal weg uit de Schoemaker Plantage. Op vrijdagavond kunnen de bewoners maaltijden bestellen die wij rondbrengen. Door onze trouwe klantenkring wordt daar veel gebruik van gemaakt. Op deze manier blijven we toch verbonden”, eindigen Duurt en Miranda hun verhaal.

Wil jij ook wonen in Schoemaker Plantage?
Grasbuurt 2 in de Schoemaker Plantage is nu in verkoop. Bekijk het woningaanbod van de prachtige woningen en schrijf je in. Je woont hier heerlijk, omringd met bestaand groen en water.