21 januari 2021
Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Zoals je wellicht eerder hebt gelezen creëren The New Makers vanuit de Schoemakerloods de tofste dingen. Waar ze begonnen met het maken van volledig biobased (houten) meubels, zijn ze inmiddels zo ver dat ze op drie verschillende manieren houten huizen en kantoren produceren. Freek van Zeist, een van de oprichters, neemt ons mee in deze ontwikkeling. ‘Het mooie aan de huizen die we nu kunnen maken is dat alles wat we door de jaren heen ontwikkeld hebben hierin samenkomt.’

Volledig verplaatsbare flexwoningen

In opdracht van de gemeente Aalten produceert The New Makers komend jaar 10 ‘Uuthuuskes’. Dit zijn zogenaamde flexwoningen waar bewoners maximaal 5 jaar mogen wonen. ‘Er is tegenwoordig veel vraag naar flexwoningen. Dit zijn kleine woningen die je gemakkelijk kunt verplaatsen. De bouw daarvan is meestal niet het probleem, maar je krijgt vaak allemaal dezelfde soort huisjes naast elkaar. Daar zit een ontwikkelaar of gemeente niet echt op te wachten.’ legt Freek uit. ‘Met onze biobased flexwoningen proberen we daar een antwoord op te geven.’ ‘Doordat we de huisjes volledig digitaal produceren kunnen we een stukje maatwerk bieden voor een bewoner, maar het op een voor ons zo efficiënt mogelijke manier produceren. De huisjes worden modulair gemaakt. Zo kunnen we de vorm van de huisjes gemakkelijk aanpassen naar hoe een bewoner het ingedeeld wil hebben. Ook kunnen we verschillende elementen aan elkaar schakelen. En zijn de huisjes niet meer nodig? Dan kunnen we ze mét fundering en al verplaatsen en ergens anders neerzetten. Hierdoor blijft er niks op locatie over als je de huisjes verplaatst!’

Indeelbare loftwoningen

Naast de flexwoningen maakt The New Makers (in samenwerking met een grote aannemer) nog een type woning, namelijk zogenaamde loftwoningen. ‘Dit is een traditionele rijtjeswoning gemaakt uit hout, die enkel wordt opgeleverd met vloer op de begane grond, een kleine badkamer en een keuken. De woning is 3,5 meter breed, 10 meter diep en 11 meter hoog en je kunt zelf kiezen waar je de vloeren en wanden wil hebben. Dus ook op deze manier kun je een hele eigen woning samenstellen! Het is bijvoorbeeld mogelijk om er een soort loft van maken met zogenaamde split level, maar je kunt hem ook als een traditionele rijtjeswoning indelen. En je kunt de indeling van de woning aanpassen als er een nieuwe bewoner komt! Zo voegen we extra kwaliteit toe en hoef je nooit concessies te doen zodra je een woning koopt.’

Modulair kantoor

Naast het woningtekort in Nederland is er ook een discrepantie in de bouw van het vastgoed. ‘Er staat in Nederland circa 80 miljoen m2 vastgoed leeg, terwijl we tegelijkertijd 17 tot 20 m2 vastgoed per jaar bijbouwen.’ vertelt Freek. ‘Met een andere aannemer hebben we een volledig modulair kantoor gebouwd van CLT (Cross Laminated Timber), een modern houtproduct. Het kantoor is opgebouwd uit 12 modules, afwisselend van 6x3 meter of 9x3 meter. Deze modules zijn aan elkaar geschakeld tot een kantoorgebouw, maar zijn ook zo ontworpen dat wanneer het kantoor niet meer nodig is ze uit elkaar gehaald kunnen worden. Dan kunnen we ze omgebouwd worden tot bijvoorbeeld 12 huisjes! Met deze oplossing zorgen we ervoor dat onze gebouwen op casco niveau flexibel zijn, zodat we er op een betere manier mee om kunnen gaan.’ Legt Freek uit.

 

De afbeelding is een visualisatie van de 'Uuthuuskes' die in de gemeente Aalten komen.