27 februari 2017
Geplaatst door TeamSchoemakerPlantage

Jaren - ja, jaren! - voordat je de sleutel van je nieuwe huis krijgt, beginnen de voorbereidingen al. Van de bodemonderzoeken tot het maken van een stedenbouwkundig plan en vele, vele overleggen tussen allerlei partijen. Arjan Vellekoop, projectmanager bij BAM Wonen, geeft je een kijkje in zijn wereld, maar eerst vertelt Marc de Vries, inframanager en projectleider bij BAM Infraconsult, hoe hij meehelpt bij de bouw van de Schoemaker Plantage.


“BAM Wonen bouwt de huizen in de Schoemaker Plantage. BAM Infraconsult houdt zich bezig met alles buiten de woning, de openbare ruimte. Ik ben bij de plannen betrokken sinds eind 2014. Toen waren de ambities van ontwikkelaar AM bekend, lag er een stedenbouwkundig plan en wisten we wat de eisen van de gemeente en het Hoogheemraadschap waren. Aan mij de taak om te zorgen dat deze wensen, eisen en ambities allemaal compatible zijn. Onze specialisten onderzoeken, ik coördineer het geheel.”

Voorbeelden!

Marc maakt het concreet met enkele voorbeelden. “Omdat dit gebied 10 jaar lang braak heeft gelegen en daardoor bestempeld is als ‘natuur’, vindt Hoogheemraadschap dat er een x percentage aan water terug moet komen in de Schoemaker Plantage. Ik check dat. Maar ik zorg er ook voor dat de 600 huizen straks aangesloten kunnen worden op de riolering en het elektriciteitnetwerk. Verder leggen wij de openbare ruimte aan, de stoep voor de deur, de parkeerplaatsen en het park, maar de gemeente neemt dat straks weer van ons over. Onze plannen moeten dus ook voor de gemeente acceptabel zijn vanuit esthetisch en onderhoudstechnisch oogpunt. Als bepaald is waar de huizen komen te staan, hoe de straten lopen en waar de verlichting moet komen, gaat LandLab aan de slag om de ideeën ‘in te kleuren’ met o.a. bomen en struiken. Je snapt dat er continu geschakeld moet worden tussen alle partijen.”

Image not found

>> Lees ook: Zo komt het park in de Schoemaker Plantage eruit te zien

Bijna klaar voor de bouw

“Een andere taak van BAM Infraconsult is ervoor te zorgen dat de grond bouwrijp is. Dat doen we met ‘voorbelasting’. Simpel gezegd storten we een berg zand op een plek en dan checken we hoeveel dit zakt. Als dat aan onze eisen voldoet, kan het zand verplaatst worden en kunnen we de rioolleidingen leggen en bouwkuipen graven waar de huizen komen. Nu is ongeveer het moment dat wij doorgaan met de werkzaamheden voor het volgende buurtje, Klinkerbuurt 2.”

Image not found

Klinkerbuurt 2 is op dit moment in verkoop. Bekijk het woonaanbod en schrijf je in als belangstellende voor meer informatie. 

Van Marc naar Arjan

Arjan Vellekoop is projectmanager bij BAM Wonen. Parallel aan de werkzaamheden van Marc werkt hij hard aan de voorbereiding voor de bouw van de huizen. Ook Arjan ontmoet ik in de Schoemakerloods onder het genot van dampende koffie. We gaan zitten en Arjan begint geanimeerd te vertellen. “BAM Wonen en AM ontwikkelen en bouwen samen de huizen van de Schoemaker Plantage. AM doet het commerciële deel en BAM Wonen houdt zich bezig met de technische ontwikkeling en realisatie.”

Image not found

Leuk plan, maar is het ook haalbaar en maakbaar?

“In het stedenbouwkundig plan staat hoeveel huizen er moeten komen, hoe groot die moeten zijn en wat de wensen zijn ten aanzien van de architectuur. Aan de hand daarvan maakt de architect een eerste schets. Ons team gaat met deze schetsen aan de slag. We kijken of de huizen technisch maakbaar zijn en of de plannen financieel haalbaar zijn. Te hoge bouwkosten leiden tot hogere verkoopprijzen, dus is het zoeken naar bouwmogelijkheden die zo veel mogelijk recht doen aan het ontwerp van de architect. Ook het nul-op-de-meter-concept krijgt veel aandacht. Daarbij doet BAM de engineering, bouwkundig, installatietechnisch en constructief.” Zie hieronder de video over de Energieneutrale huizen in de Schoemaker Plantage.

Alles moet kloppen

“Als de eerste ontwerpen op papier staan, toetsen we of alles voldoet aan het bouwbesluit. Het is heel belangrijk dat alles tot in de kleinste details klopt, want anders krijg je daar later geheid problemen mee. Het mooie aan onze werkwijze is dat we alles in een 3D-BIM-Model zetten. Ik zal je de technische uitleg besparen, maar dit systeem laat het hele huis zien en zo kun je zien of hetgeen je bedacht hebt, ook klopt. Als we helemaal tevreden zijn, werken we de tekeningen uit en dat definitief ontwerp is de tekening die de klant krijgt bij de aankoop van een huis.” “Voor ons is het werk dan gedaan. Dan is het wachten tot er voldoende huizen zijn verkocht, zodat de bouw kan starten. Is dat eenmaal zover, dan voert de hoofduitvoerder de scepter over de bouw. Uiteraard blijven we gedurende het hele bouwtraject in nauw contact met elkaar. Overigens komt BAM Infra vlak voor de opleveringen ook weer even in beeld. Zij sluiten de huizen aan op de riolering en elektriciteit. Ondertussen zijn wij dan alweer bezig met de uitwerking van het volgende plandeel in de Klinkerbuurt.”

Als de huizen bijna af zijn, ga ik hoofduitvoerder Wim de Bruin interviewen en binnenkort kun je op dit blog kennismaken met woonadviseur Marlies Groenhof. Zo geven we de Schoemaker Plantage een gezicht.

Eerder interviewden we al enkele toekomstige bewoners, waaronder Patrick en Mirjam en Marcel.

Ben je naar aanleiding van dit artikel geintresseerd geraakt in de Schoemaker Plantage? Bekijk dan het woonaanbod en schrijf je in als belangstellende om meer informatie te ontvangen.

>> Volg de Schoemaker Plantage ook op FacebookInstagram of Twitter.  
>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.